Här får ni lite information om nervsystemet

Nervsystemet

Människans nervsystem är ett system som ser till att alla kroppens olika delar ska kunna kommunicera med varandra. All information sänds runt med hjälp av nerverna till de berörande kroppsdelarna. Nervsystemet är indelat i det centrala nervsystemet (CNS) och det perifera narvsystemet. I det centrala nervsystemet finns självaste hjärnan och ryggmärgen. Alla nerver utanför det centrala nervsystemet hör till i det perifera nervsystemet.

                      All information från kroppens alla sinnesorgan tas emot av det perifera nervsystemet och leder dess information till CNS. Dessa nerver som skickar information till och från CNS kallas för sensoriska nerver samt motoriska nerver.  När de sensoriska nerverna sänder information till hjärnan så tolkas informationen och gör oss medvetna. Sedan sänds den tolkade informationen vidare till muskler och körtlar via det motoriska nervsystemet och ger kroppen en reaktion. Men i vissa fall är vi inte medvetna om kroppens reaktion. Det är då signalerna utgår från ryggmärgen, innan hjärnan har tolkat dem. Ryggmärgen gör en snabb omkoppling och sänder impulser till de motoriska nervbanorna som leder den ut i musklerna. Denna reaktion kallas för reflex.

                      Hjärnan är indelad i olika delar. Och varje del är specialiserade på olika funktioner inom kroppen. Storhjärnan är den del av hjärnan som framkallar våra upplevelser som vi ser, känner eller hör. Storhjärnan är omringad av grå- och vit substans. I den grå substansen, också kallad den grå barken samlas alla våra minnen och tankar. Storhjärnan är delad i vänster och höger hjärnhalva som är ihopkopplade med miljontals nervtrådar. På så sätt har de en sammanhörighet med varandra. När någonting drabbas i hjärnans högra del så är det motsvarande kroppsdel som blir utsatt. Detta beror på att de motoriska nerverna som utgår från storhjärnans rörelsecentrum korsar varandra lite längre ner i förlängda märgen(mellan hjärnan och ryggrad).

 Lillhjärnan samordnar alla impulser från våra sinnesorgan, det gör att varje muskel i kroppen får rätt information. I hjärnans hjärnstam finns bland annat ett annat nervsystem som kallas det autonoma nervsystemet, ett system som styr olika funktioner i kroppen som vi själva inte kan manövrera. Några exempel på en sådan funktion är hjärtmuskulaturen, salivavsöndringen och aktiviteten i magen. Det autonoma nervsystemet är i sig indelat i två grupper, nämligen det sympatiska- och parasympatiska nervsystemet. Dessa system motsätter varandra, det sympatiska systemet arbetar när kroppen utsätts för fysisk påfrestning och det parasympatiska har en mer lugnande inverkan på kroppen. De funktioner som vi kan styra med vilja kallas somatiska nervsystemet.

                      Kroppens nervceller är konstruerade för att kunna sända och ta emot impulser inom kroppen. Cellen har förutom cellkärna och cellkropp små utskott som kallas dendriter och ett längre utskott vid namn axon. Dendriterna tar emot impulser då axon leder impulserna från cellen. Utskottens funktion är att nervceller, körtlar och muskler ska ha kontakt med varandra. Kontaktpunkten mellan nervcellerna kallas för synaps.  Kontakten mellan nervcellen och muskeln är likartad med synapsen mellan två nervceller. Men istället för synapsen finns men motorändplatta där signalerna sänds igenom.

När tillräckligt många signaler har nått in i muskeln så drar den ihop sig och vi får fysisk reaktion. Lika så när signaler sänds till en körtel så utsöndras exempelvis saliv.

Vissa nerver är omgiven av en skyddande och isolerande myelinskida som bildas av gliaceller(ett sorts fett) . Myelinskivorna tänker inte hela cellen därför bildas mellanrum, som kallas noder.

Nervcellernas axoner som ligger tillsammans i nervbuntar bildar självaste nerverna.  I vissa fall kan dessa utskott bli meterlånga och det känns lite otänkbart. 

En inlämningsuppgift av mig och Sandra Hallgren från år 2007


Ibland blir det rätt, ibland blir det fel...

Från den eviga refrengen till ett mer neutralt inlägg.
Ligger på soffan och tar det lugnt. Har datorn i knät. Sen då?
Ja trött, smått sliten av ingenting. Är less på att inte ha något rejält spännande att se fram emot.
Det är nog en skada efter allt resande. En orolig själ har svårt att sitta still. Eftersom jag inte kan lugna ner mig med starkare preparat som alkohol så får jag genom några yogaställningar andas in lugn. Antibiotika tas och det ska tydligen hjälpa mot magsmärtan. Kan tänka mig att det här kommer att bli ett ganska kryptiskt inlägg. Men å andra sidan så kan jag ju skärpa mig här och nu.

Jag är bara ett kliv ifrån studentlivet, men vet inte om jag ska ta klivet eller inte. Det är rätt jobbigt. Fast egentligen så vet jag vad jag kommer att göra. Är nästan helt säker på vad jag kommer att göra. Ändå fortsätter jag att fundera.
Livet är ett virrvarr av beslut.

Satt i kassan och, kan man säga, var i en annan värld. En kund kom fram med ett tillgodokvitto på 100 kronor som han  fått för att han hade handlat en dålig vara. Jag tittar på lappen och säger
- Ja,  du ska få 100 kvitton av mig.

Han såg inte överlycklig ut. Självfallet så skulle jag dra bort 100 kronor av det han handlade. Det finns väl ingen som vill ha 100 kvitton? Då skulle jag hellre spatat den dåliga varan?! Man gör rätt roliga saker när man är trött och sitter i kassan. Säger fel summa, säger tack istället för varsegod och så vidare. Man kan inte rå för det. Och har man väl börjat säga fel, ja då vet man vad som väntas resten av dagen.

Ska doppa huvudet i kallt vatten och vakna till. Så här trött som jag är nu måste vara förbjudet.


Kärlek

RSS 2.0